vineri, 23 septembrie 2016

Vergeturile, o problemă?



       Deși inestetice, vergeturile nu pun probleme mari de sănătate, ele putând apărea încă de la pubertate, atât la fete cât și la băieți, în perioada de creștere a taliei sau a creșterii în greutate într-un ritm mai accelerat.
      Aceste linii fine albe și sidefii se instalează când țesuturile situate sub epiderm, respectiv țesutul conjunctiv format în mare parte din colagen sunt tracționate în urma dezvoltării accentuate. Comparativ cu epidermul, adică stratul superficial al pielii, care este un țesut foarte elastic, colagenul nu este atât de elastic și se distruge, formând cicatrici fine.
      Este un fenomen care poate fi întâlnit și la sportivii de performanță, precum culturiștii care își cresc rapid masa musculară în preajma concursurilor. Dezvoltarea volumului de masă musculară implică și creșterea pielii și fenomenul explicat anterior.
     Insă femeile sunt cel mai afectate dacă trec prin variații mari de greutate sau în timpul sarcinii. Aproape 90% dintre gravide prezintă vergeturi în diferite zone ale corpului. La pubertate aproximativ 70% din adolescente fac vergeturi, care la început sunt roșii, deoarece odată cu “agresarea” fibrelor de colagen și proteinelor din derm, se produce și dilatarea capilarelor învecinate cu acumularea în exces a sângelui, care determină culoarea roșiatică vergeturilor noi apărute.
      Acesta este momentul în care se poate interveni cel mai bine terapeutic prin metode specifice, dar și aplicarea de extracte sau creme pe baza de ulei din germeni de grâu. Datorită conținutului de viatmina E și D, acest ulei poate ameliora vergeturile proaspete sau cicatricile, prin aplicarea zilnică pe locul afectat, timp de 2-3 luni. În plus, se recomandă îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și stimularea circulației sângelui, prin exfoliere.
     Dacă nu se intervine la timp, prezența inflamației, a procesului de reparare și remodelare a colagenului sunt însoțite de o reducere importantă a densității celulelor producătoare de pigment, astfel că odată cu trecerea timpului vergeturile se maturizează și devin alb translucid.
     În afara aplicării uleiului de germeni de grâu și altor creme cu vitamina E, care și acestea pot estompa sau preveni parțial, nu există remedii specifice care pot preveni apariția vergeturilor. Masajul este una din metodele de tratament ulterior instalării acestora, ce reduc semnificativ  aspectul de vergetură, va reface și stimula fibrele de colagen rupte. Împachetările cu ceai verde, cafea, alge marine aduc și ele un beneficiu substanțial pielii.

     Mariana - Estetician

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu